Bra Vision speil på lager

I Bobil og Caravan Magasinet nummer 4, 2015 side 94 presenterte og testet vi speil for kjøring av bil med campingvogn. Speilet kunne kjøpes hos NBCC, og var så populært at lageret gikk tomt før vi fikk snudd oss rundt. 

Vi kan derfor med glede informere at vi har tatt inn flere speil. Men husk – lageret er ikke stort og de er fremdeles veldig populære, så her gjelder det å være kjapp! Speilene koster kr. 1250,- pluss porto. Bestilles ved å sende e-post til post@nocc.no eller ringe 63 82 99 90. Husk å ha medlemsnummeret ditt klart!

Saken fra medlemsbladet kan du laste ned her, eller les under:

Bra Vision for
Bedre sikt bakover

Ekstra speil er lovpålagt å bruke når man kjører tilhenger som er av en slik beskaffenhet at man ikke oppnår god nok sikt bakover. Men ikke alle speil er like, og noen er bedre enn andre.

Tekst og foto: Jørgen E. Snoen

Skal man kjøre bil med tilhenger må man sørge for å ha sikt bakover med bruk av speil. Dette er det lovpålagte krav om siktfelt. For å oppnå det siktfeltet er ofte nødvendig å bruke ekstra speil på trekkbilen. Her finnes det utrolig mange varianter, og mange av disse er ikke i det hele tatt egnet om man skal kjøre en campingvogn eller en tilhenger der selve tilhengeren eller lasten hindrer sikten.

Dør eller skjerm

Det finnes spiler som man faster på dørene, og på bilens speil. Fordelen med disse er at man kan justere speilet fra innsiden av bilen. Ulempen er at man får selve speilhodet svært langt bak, og at man da må snu hodet mye når man ser i speilet. Dette blir slitsomt i lengden, i tillegg til at man snur hode bort fra veien foran seg. Speil som hektes på bilens speil vil vibrere mye og at de har en tendens til bli trykket inn når man møter store kjøretøyer.

Det finnes også speil som festes på trekkbilens framskjermer. Om disse speilene er av god kvalitet vil de være meget stabile uten vibrasjoner, og man oppnår det lovpålagte siktfeltet. En stor fordel med slike speil er at man ikke trenger å snu hodet for å se i speilene og dermed ha bedre kontroll over veien foran.

Lovkrav

I forskrift om bruk av kjøretøy, står det § 4-2. pkt. 7.a) Er tilhengeren eller tilhengerredskapen like bred eller bredere enn den trekkende motorvognen, skal minst begge sider av tilhengeren eller tilhengerredskapen kunne sees i de utvendige speil og speilene skal gi slik synsfelt at føreren kan se vegbanen.

  • På venstre side i en bredde av minst 2,5 meter på en avstand av 10 meter bakenfor speil og videre så langt bakover som øyet rekker.                                                                                            
  • På høyre side i en bredde av minst 2 meter på en avstand av 10 meter bakenfor speilet og videre så langt bakover som øyet rekker.

Videre sier lovens pkt. b) Når bredden på tilhengeren/tilhengerredskapen er over 2,30 meter og breddeforskjellen mellom motorvogn og tilhenger er mer enn 50 cm, skal speilene på fremsiden være utstyrt med hvite reflekser som oppfyller kravene i kjøretøyforskriftene.

Generelt kan man si at om man måler fra innerkant til innerkant mellom speilene må avstanden være minst lik bredden på campingvognen/tilhengeren eller lasten som hindrer sikten bakover.

Tester

NBCC fikk muligheten til å teste et sett med svenskutviklede speil for å montere på framskjerm på trekkbil. Disse speilene dekker alle lovkrav, også med henblikk på refleks. Etter å ha kjørt bil med campingvogn i over 30 år fant jeg endelig speil som oppfylte alle krav til gode speil. Speilene har stort speilhode med helt riktig buet glass, og gir gode synsforhold. Konstruksjonen er svært stabil, og det er mulighet til å stramme opp speilene slik at de holder ønsket innstilling. Speilene er utstyret med myk gummi på festeføttene slik at de ikke skader lakken på skjermen.

Norsk Bobil og Caravan Club har tatt inn noen speilsett fra firmaet Bra Vision i Sverige, slik at medlemmene kan kjøpe disse til fordelaktig pris.

 1 Bra Vision Speil er enkle og montere, og holder ønsket posisjon.jpg
Speil på forskjermene gir bedre oversikt bakover.

2 På veien, her ser man tydelig hvor viktig det er med riktige speil.jpg
På landeveien trenger man ikke flytte blikket for langt bort fra veien for å se bakover.

3 Lovkravene.jpg
Plansjen er fra kjørekurs for campingvogner, og viser lovkravene til hvilke felter som speilene skal dekke langs sidene på en campingvogn i fart.

​​Publisert: 12.01.2016 14:52
Sist endret: 12.01.2016 15:21

 

Annonser