Egne aktiviteter

 

 

NBCC Aktiviteter

 

Besøket på Telemarksgalleriet

​​​​​​​​​​​​​​​​​​En flott opplevelse på Telemarksgalleriet for de som møtte opp den 13. juni 2018. Seansen startet ute for å få oversikten over bygninger på området og veiledning ble gitt av en guide som var en livat kar som het Trond Aanesland. Trond guidet oss videre med stort engasjement gjennom en runde på en times tid inne på deler av Telemarksgalleriet. Han fortalte oss om starten på  industrieventyret for Notodden. Olaf Kristian Bernhard Birkeland studerte elektrisitet og magnetisme og fant ut hvordan man kunne lage gjødsel. Sam Eyde​ som var ingeniør og finansmann fikk etterhvert med seg Birkeland som samarbeidspartner, ​Birkeland var sentral for det som senere ble kalt Birkeland/Eideprosessen. ​

På den tiden var det stor etterspørsel etter kunstgjødsel, noe som amerianerne forsket mye på. 

Til prosessen trengtes det mye strøm, noe de på Notodden hadde mye av på grunn av tre og papirindustrien. ​

Dette og mere til var noe vi fikk lære mye om på denne guidede runden, de som ikke var der gikk glipp av mye god historie. 

Etter den guidede runden tok medlemmene en tur ned til Flykroa og koste oss med kaffe og noe attåt.

Ved senere anledninger kan styret sette opp flere slike guidede runder på Telemarksgalleriet. Gi gjerne beskjed til styret på mail eller mobil hvis dette er av interesse for medlemmene.


 

Annonser