Egne aktiviteter

 

 

NBCC Aktiviteter

 

Bly eller Litium

Bly- eller Litiumbatteri i bobilen?

Som standard er de fleste bobiler levert med et blybatteri av en eller annen type, de fleste med et batteri med en ytelse på 80 – 100 Amperetimer (Ah). Dette batteriet lades fra bilens dynamo, eller via landstrøm når bilen er tilkoblet 230v. Bilene har en EL-blokk som sørger for korrekt lading av batteriet. EL-blokka fordeler også 12v til forbrukerne i bilen, så som inn- og utvendig lys, TV-apparat etc. Har du behov for 230v blir dette forsynt via en omformer fra 12v til 230v. En slik omformer er normalt ikke standard i bobiler.

Noen biler er utstyrt med solcellepanel montert på taket. Dette er et bra tilskudd til å lade batteriene når man ikke har tilgang til 230v, f.eks ved fricamping.

Da blybatteriene har en del begrensninger har det etter hvert kommet litiumbatterier på markedet tilpasset bruk i bobiler.

Her er noen egenskaper ved litiumbatteri:

LAV VEKT: litiumbatteri har vesentlig lavere vekt enn blybatteri, tilnærmet kun halvparten.

YTELSE: Litiumbatteri har tilnærmet dobbel kapasitet i forhold til et blybatteri. Et litiumbatteri på 12v og 100Ah erstatter et blybatteri 200Ah.

KVALITET: Et blybatteri utsettes for degradering, eller sulfatering når spenningen kommer under 10,8v. Dette skjer når du har brukt omtrent halvparten av batteriets kapasitet. På litiumbatterier får du benyttet hele batteriet kapasitet, spenningen synker ikke før batteriet er tilnærmet helt tomt. Blybatteriene tåler dårlig å bli dyputladet, mens et litiumbatteri tåler opp mot 2000 dyputladninger uten å bli ødelagt.

BELASTNING: Er bilen utstyrt med omformer fra 12v til 230v til f.eks drift av kaffetrakter trengs det en omformer som leverer minimum 1500w når kaffen skal traktes. Belastningen på batteriet blir da ca. 100 ampere (A) mens du venter på at kaffen skal bli klar. En slik belastning vil tappe batteriene for strøm rimelig fort. Spenningen vil raskt nå et nivå som gjør at omformeren slår seg av dersom du ikke har nok batterikapasitet.

BLUETOOTH: Litiumbatterier kan leveres med bluetooth for overføring av batteriets tilstand til f.eks en smarttelefon eller nettbrett. Det overføres informasjon om kapasitet, ladetilstand, batterispenning, kontroll på antall utladninger og oversikt over forbruk og lading.

BMS (Batteri Management System): Sørger for maksimal levetid og ytelse. BMS er innebygd i batteriet og sørger for at det ikke oppstår kortslutning av celler, overlading og overoppheting ved lading.

PRIS: Ta utgangspunkt i at et litiumbatteri på 100Ah yter like mye som et blybatteri på 200Ah. Levetiden er også mye lengre. Når man også tar i betraktning de andre overlegne egenskapene er det ikke sikkert det i lengden er dyrere enn et blybatteri.

 Tabellen viser sammenligning av batterier på 100Ah:

 Blybatteri 100AhLitiumsbatteri 100Ah
Vekt25 – 30 kg12 – 13 kg
Ytelse50% (Nedre grense 10,8v)100%
StørrelseLik litiumbatteriLik blybatteri
DyputladningerMange (2000)
Bluetooth (overvåkning)NeiJa, kan være innebygd
BMSNeiJa, kan være innebygd
PrisFra Kr. 2500.-Fra kr. 6500.-

 

Vurderer du å gå til anskaffelse av et litiumsbatteri er det viktig å sjekke om EL-blokk og lader kan benyttes eller om det må bygges om. Men det antas at EL-blokk og ladeløsning i nyere bobiler fint vil kunne lade og vedlikeholde et litiumbatteri. Men i noen tilfeller kan det være nødvendig å installere en ladeløsning tilpasset litiumbatteri for å få en optimal løsning. Dette må du sjekke med din forhandler.

Men det er også viktig å vurdere overgang til litiumbatteri ut fra behov og hvordan bilen benyttes. Har du et moderat forbruk av strøm uten store belastninger, samt unngår dyputladninger av batteriet vil nok blybatteri i de fleste tilfeller dekke behovet. Om du stort sett alltid er tilkoblet strøm, med noen få overnattinger på fricamping vil nok standard løsning med blybatteri dekke behovet.

(Skrevet av Knut Henriksen)

​PUBLISERT 28/11-2018
KNHE


 

Annonser

 

 

Harestua auto1http://www.harestua-auto.noHarestua auto1
hagenbilhttp://www.hagenbil.no/hagenbil
Norcamphttp://www.norcamp.no/Norcamp
Kopi av logo_RGB_Medhttp://www.mohagenbil.noKopi av logo_RGB_Med
Øst autohttp://www.øst-auto.noØst auto
Facebookhttps://www.facebook.com/groups/81371460612/Facebook
2948ff66f5f60a27586bc3af08626799https://www.norsk-tipping.no/grasrotandelen/#search=995571986 2948ff66f5f60a27586bc3af08626799