Aktiviteter

   

   

  Aktivitetskalender 2022. Avd 128http://www.nocc.no/lokal/haugesund/Sider/Aktivitetskalender-2021.aspxAktivitetskalender 2022. Avd 12820.01.2022 23:00:00
  Treff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 2022http://www.nocc.no/lokal/bergen/Sider/Treff-Yndestad-Gard-7.---9.-oktober-2022.aspxTreff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 202207.10.2022 12:00:00
  Høsttreffet 22http://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/hosttreff22.aspxHøsttreffet 22
  Sommer på Sogndalstrandhttp://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/sommer-på-Sogndalstrand.aspxSommer på Sogndalstrand

  Frukt og bær

  ​​​​​​​Tekst og foto: Kristin Langebraaten

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Fra Bobil og Caravan Magasinet nr. 3 2021, side 150:

  Enkel pynt inspirert av sommerens overflod. Det finnes mange ulike typer maling du kan få kjøpt i hobbybutikkene slik at du kan male på nesten alle slags underlag. Du finner maling for tekstil, både dekkende og transparent. Maling du kan bruke på glass og porselen, med og uten varmebehandling, fargepenner du kan bruke på tekstil og porselen osv. Du kan få kjøpt nesten hva som helst av maling til ulike behov. Her er det brukt vanlig dekkende tekstilmaling og maling for glass og porselen som herdes i stekeovn. I tillegg har vi brukt merkepenn til å tegne streker med.

  Tenk over om du har noe du kan pynte. En idé er å ta en tur i en gjenbruksbutikk og se etter ulike asjetter, krus eller små duker du kan bruke. For eksempel kan barna kanskje lage sin egen kopp og asjett som de kan bruke til hyggelige måltider ute og inne. Det kan være en fin aktivitet en regnfull dag.

  Maling


  Her ser du en samling ting som er pyntet med moreller. En asjett er malt med farger for glass og porselen, mens en liten duk og et gammelt oppvaskhåndkle er malt med farger for tekstil. Her er det også brukt enkelt broderi til å markere streker og detaljer.

  Malingen på asjetten er herdet i stekeovn, og tekstilmalingen er fiksert med strykejern etter at malingen har tørket. Hvis du går i en hobbybutikk for å kjøpe maling, må du lese på innpakningen hvordan fargene skal brukes og eventuelt fikseres.

  Tenk over hva du har og hva du kan bruke til å male på. Du kan pynte tekstiler til hage og kjøkken, lage fine glass til krydder, blomster eller hagelykter osv. Små prosjekter blir også fine gaver du kan gi bort.


  Her er det brukt en gammel tallerken til å blande fargene på. Til å male med er det brukt biter av skumgummi fra en kjøkkensvamp. Poenget med å blande fargene på denne måten er at du får litt mer variasjon i fargen. F.eks. er blå og gul blandet til grønn, rød og blå kan bli lilla i ulike nyanser osv. På den måten trenger du ikke så mange flasker med maling. Det er lurt å ha en flaske hvit maling fordi den er veldig fin å bruke for å lage fargene lysere og litt varierte. Her er det brukt blå, rød, gul og hvit farge.

  Moreller  Her ser du sjablongene som er brukt til morellene (kirsebærene). Vi har tegnet og klippet ut et dobbelt blad, et enkelt blad og en runding. Du flytter papirsjablongen dit du vil ha den. Her er det brukt vanlig litt tykt tegnepapir til sjablongene. Motivet er laget med veldig enkle former, så det går fint å tegne dem uten mønster. Rundingen kan du f.eks. tegne rundt en flaskekapsel eller foten på et lite glass. Bladene tilpasser du etter størrelsen på rundingen. Du ser på bildet at det er litt ulike nyanser på bærene. Det er fordi fargen blir blandet litt tilfeldig sammen på tallerkenen.

  Du kan gjerne prøvemale på et tegneark før du begynner på tekstilene. Da ser du hvordan malingen virker. Det lønner seg å bruke litt lite maling på svampen og heller trykke flere ganger. Med for mye maling glir fargen lett innunder kanten på sjablongene. Papirsjablongene kan du feste med litt malertape hvis du synes det er vanskelig å holde dem stille.

  Broderi  Du kan velge å stramme opp motivet ved å brodere noen av konturene. Her er det brukt to tråder vanlig moulinégarn. Bruk det som passer for deg. Rundt bærene har vi brukt attersting og kontursting. Til stilkene har vi brukt kjedesting. Bruk det du synes passer. Det blir fint uansett.

  Pære


  Pærene er trykket på samme måte som morellene. Her har vi blandet litt blå, grønn og gul farge. På bildet ser du sjablongene vi har brukt. De er veldig enkle i formen, så det skulle ikke være veldig vanskelig å få det til. I stedet for pærer kan du f.eks. lage epler, plommer eller annen frukt med enkle former. Livet i overflaten på frukten kommer frem ved at du blander fargene litt tilfeldig sammen. Du behøver ikke ha en plan, bare trykk forsiktig i vei og variasjonen i fargen kommer helt av seg selv. Du kan også teste litt på vanlig tegnepapir for å se hvordan resultatet blir.

   

  De ferdigmalte pærene er pyntet med litt broderi for å få motivet til å henge sammen. Bladene har fått stilker, og begge pærene har fått brodert på en blomst. Hempen på dette gamle håndkleet var ødelagt, så vi laget en ny hempe med skråbånd som samtidig blir en fin stilk frukten er festet til.

  På porselen  Sjablongene her er de samme som ble brukt til morellene som ble trykket på tekstil. Fargene som er brukt er laget for glass og porselen, ellers er fremgangsmåten den samme. Du må lese på fargene om det er nødvendig med varmebehandling eller ikke. Stilkene og strekene på bladene er tegnet med en penn som er beregnet for glass og porselen. Det finnes ulike typer maling og penner til dette formålet. Les bruksanvisningen eller spør i butikken.​​

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Publisert: 11.06.2021 09:00
  Sist endret: 11.06.2021 09:00


   

  Annonser