Aktiviteter

   

   

  Aktivitetskalender 2022. Avd 128http://www.nocc.no/lokal/haugesund/Sider/Aktivitetskalender-2021.aspxAktivitetskalender 2022. Avd 12820.01.2022 23:00:00
  Treff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 2022http://www.nocc.no/lokal/bergen/Sider/Treff-Yndestad-Gard-7.---9.-oktober-2022.aspxTreff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 202207.10.2022 12:00:00
  Høsttreffet 22http://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/hosttreff22.aspxHøsttreffet 22
  Sommer på Sogndalstrandhttp://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/sommer-på-Sogndalstrand.aspxSommer på Sogndalstrand

  Decoupage

  ​​Tekst og foto: Kristin Langebraaten

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Fra Bobil og Caravan Magasinet nr. 3 2020, side 132:

  "Skattejakt"
  Et gammelt litermål, en liten kjele, rustne hermetikkbokser og glass av forskjellige slag kan bli til hyggelig pynt i hagen eller i sommerkjøkkenet. Ta en titt i uthus eller kjellerbod etter gamle «skatter». Som du ser på bildene, er det brukt enkle ting som blikkbokser, gjerne med litt rust, et gammelt litermål og en liten kjele. Ulike glass, krukker og flasker kan enkelt pyntes til fine lyslykter eller vaser til sommerblomstene. Gå på jakt og se hva du kan finne. Har du ingenting hjemme, finner du sikkert noe i en gjenbruksbutikk.


  Decoupagelakk kjøper du i hobbybutikker. Det er lim og lakk i ett, og er enkelt å bruke. Til å påføre decoupagelakken trenger du en myk pensel eller svamp. Du får kjøpt både blank og matt lakk, med glitter i osv. Her er det ganske enkelt brukt matt lakk på alle tingene.

  Papirpynt
  Til å pynte med trenger du papir med pynt. Matt papir er bedre enn blankt, og tynt papir bedre enn tykt, men med litt innsats får du festet nesten alt papir. Du kan få kjøpt klippeark med motiver som er laget spesielt for decoupage. De er hvite på baksiden og har motiver du kan klippe ut for å pynte med. Sider med illustrasjoner i gamle bøker, glansbilder, tapetrester, gavepapir, servietter osv.,- nesten alt kan brukes.

  På glass er det enklest å få et fint resultat med servietter. Det finnes utrolig mange ulike motiver på servietter så her er det bare å lete etter noe du liker. Serviettene består av flere lag, og du bruker bare det tynne laget som er dekorert. Det kan være litt vanskelig å klippe ut fordi papiret er så tynt. Her har vi brukt en liten neglesaks til å klippe med. Du kan også bruke hele servietten hvis motivet er fint. Klipp en remse av papiret som er like høy som glasset, og lim på hele veien rundt.

  Begynn med å vaske tingene du vil pynte godt. La dem bli helt tørre før du begynner. (Les bruksanvisningen på den decoupagelakken du har kjøpt.)

  Lakkering
  Legg først et lag med lakk på det området du vil pynte på glasset eller boksen. Hvis det er en tynn serviett du skal bruke, legger du bare motivet på og glatter forsiktig ut slik at det ikke går i stykker. Alt annet og med solid papir kan i tillegg få lakk på baksiden før du fester det. Blir det for mye lakk, tørker du den bare forsiktig bort med litt tørkepapir. La tingene tørke før du tar på flere lag med lakk. Hvis du er litt utålmodig, kan du bruke en hårtørker for å få litt fart på tørkingen. Her er det brukt en bit av en skuresvamp til å stople på lakken til slutt slik at hele glasset eller boksen blir godt dekket utenpå med lakk. Du dytter bare lakken på med svampebiten rundt hele boksen.​​

  På bildet ser du materialene vi har valgt. Av papir til pynt har vi brukt en tapetrest med fugler og blomster som vi har klippet ut. Vi har også brukt servietter med bringebær og bjørnebær, og et kjøpt klippeark med sommerfugler. Let rundt og bruk det du finner og liker. Du ser også en flaske med matt decoupagelakk og en myk pensel. Oppi boksen står en annen type lakk. Det er mange ulike, så du må se hva hobbybutikken har.

  På bildet ser du tre blikkbokser, et gammelt litermål og en liten kjele som er blitt pyntet med fugler og tørre blader. Boksene kan brukes både ute ved grillen eller inne i kjøkkenvinduet. Hvis du setter dem sammen på et lite brett kan du lett flytte dem dit du trenger dem. Det er brukt tapetrester med litt ulike fugler og blomster. Du ser at det også er festet et løvblader på noen av de. Bladene er visne og tørre og plukket ute. Du kan ikke bruke blader som er friske med fuktighet i. Antagelig går det an å legge blader og blomster i press en stund slik at de blir tørre, og så bruke dem. Bladene her er festet på samme måte med decoupagelakk. Det kan hende du må lakke litt flere lag.

  Denne blikkboksen er ganske rusten, men blir fin når den er ferdig. Den er pyntet med en blomst som er klippet ut av den samme tapetresten som fuglene. Fremgangsmåten er akkurat den samme, men her har vi i tillegg foret boksen med et lag aluminiumsfolie. Boksen var ganske mørk og stygg nedi, så innsiden av boksen ble penslet med lakk, og så klemte vi fast aluminiumsfolien nedi boksen. Vi klippet en remse av folien som var litt kortere enn høyden på boksen. Det er ikke nødvendig å la folien rekke helt ned i bunnen av boksen. For eksempel kan du putte et myggelys nedi...

  Her ser du en halvferdig firkantet glasskrukke med serviett-pynt, og en liten flaske og et lite glass med hver sin sommerfugl. Sommerfuglene er klippet ut av et ark som er laget spesielt for formålet. Du ser at vi har klippet ut et par små blomster fra servietten også. På denne måten kan du lage små fine vaser i en fei. Du kan for eksempel bruke dem som pynt til hver kuvert hvis du skal ha en sommerfest. Knyter du en snor rundt og fester en merkelapp med navn, har du raskt hyggelige bordkort. Den firkantete krukken var svakt lysegrønn i utgangspunktet. Du ser at vi har testet noen små strå oppå motivet. Stråene hadde nok blitt litt bedre om de hadde vært nye av året og ikke fra i fjor. De ble plukket ute på frossen mark og var ganske pjuskete. Det var morsomt å teste, og det blir morsomt å forsøke på nytt senere på sommeren. De pjuskete stråene sitter godt. Som du ser, har vi også brukt tørre blader på noen av tingene. Glasskrukken kan du bruke som vase eller lykt etter behov.

  Du kan velge akkurat den stilen du liker når du skal pynte tingene. Om du foretrekker romantiske roser, katter eller hunder, gråtoner eller sterke farger finner du sikkert noe du synes blir fint.​

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Publisert: 12.06.2020 08:50
  Sist endret: 12.06.2020 08:50


   

  Annonser