Aktiviteter

   

   

  Aktivitetskalender 2022. Avd 128http://www.nocc.no/lokal/haugesund/Sider/Aktivitetskalender-2021.aspxAktivitetskalender 2022. Avd 12820.01.2022 23:00:00
  Treff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 2022http://www.nocc.no/lokal/bergen/Sider/Treff-Yndestad-Gard-7.---9.-oktober-2022.aspxTreff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 202207.10.2022 12:00:00
  Høsttreffet 22http://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/hosttreff22.aspxHøsttreffet 22
  Sommer på Sogndalstrandhttp://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/sommer-på-Sogndalstrand.aspxSommer på Sogndalstrand

  Lage påskeblomster

  ​Tekst og foto: Kristin Langebraaten

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Fra Bobil og Caravan Magasinet nr. 1 2020, side 116:


  Påskeblomstene er laget av papp fra eggekartonger. Gul kartong er brukt til de gule påskeliljene, og grå kartong til pinseliljene. Blomsterstenglene er laget av ståltråd som er surret med papir og malt, og de grønne bladene er klippet ut fra en grønn eggekartong. Ellers har den lille buketten fått følge av noen kvister og tørre gåsunger fra i fjor.​

  Saks og lim

  Du trenger en liten saks, lim for papir, f.eks. en avis for å klippe papirstrimler, et lite maleskrin e.l. og eggekartonger med ulike farger. Vi har brukt gule, grønne og grå eggekartonger. (En kartong for 6 egg har to kjegler, en kartong for 12 egg har fem kjegler. Du trenger to til hver blomst.) Vi har klippet de lange bladene av lokket og kantene på den grønne kartongen. (De små grønne kjeglene kan f.eks. lett bli fine grantrær til neste jul, så du kan godt ta vare på dem.)


  Nærbilde av blomstene


  ​Eggkartong

  Blomstene er laget av kjeglene fra midten av eggekartongene. Til hver blomst bruker du to kjegler. Hver kjegle er på en måte delt opp i fire felt, og du kan se at det er en oval form på hvert felt. Klipp langs kanten på de ovale feltene slik at du får fire blomsterblader. Ikke klipp helt ned til bunnen av kjeglen. Bladene skal henge sammen nederst.

  Den andre kjeglen klipper du først tvers over øverst slik at kanten blir rett, og så klipper du små buer rundt kanten. (Se på bildet! Kjeglen til venstre er klippet som den ytre delen av blomsten, mens den andre kjeglen med bølgekant skal festes inni delen med kronbladene.)

  Ekte påskeliljer har fem kronblader. Når du klipper opp kjeglene får du bare fire. Du kan klippe et ekstra kronblad som du limer fast mellom de to delene til blomsten samtidig so du limer selve blomsten sammen. (Dette er ikke nødvendig. Blomstene blir fine med fire kronblader også.)

  ​Pinselilje

  Til blomsten som skal forestille en slags pinselilje har vi klippet blader på begge kjeglene slik at blomsten får flere kronblader. Her har vi rullet sammen en hvit papirform til muffins til midten av blomsten. Vi brettet den dobbelt. Rullet den sammen og limt den slik at den ikke går opp. Til slutt klippet vi av litt nederst slik at vi kan stikke en inn ståltrådstengel når blomsten skal settes sammen.

  Ellers er blomstene laget på akkurat samme måte. (I stedet for muffinformen, kan du klippe en kjegle ganske kort og lime den inn i midten av blomsten. Klipp gjerne en bølgekant, og du kan f.eks. farge kanten med en oransje tusj...)


  På dette bildet ser du to ferdige blomster til venstre, mens vi har plassert delene til blomstene sammen slik de skal festes sammen. Når blomstene er ferdige, er det viktig å lage en knekk på stengelen et stykke bak blomsten. Da får de den samme formen som du ser på ekte påskeliljer.

  ​​Klipp og lim

  Når du skal lage blomsten, lønner det seg å la ståltrådstengelen være rett. Du stikker ståltråden gjennom blomsten og surrer en bit papirstrimmel ytterst enden av ståltråden. Du må ha lim på papirstrimmelen. Deretter drar du ståltråden inn i blomsten slik at papirklumpen limer seg fast innerst i påskeliljen. Nå klipper du til og legger lim på en ny papirremse. Denne surrer du rundt stengelen like bak blomsten slik at du får en klump med surret papir som er like tykk som bakenden på blomsten. Prøv å surre papiret slik at det smalner et lite stykke bakover. Surr så nedover ståltrådstengelen til den er helt dekket med papir. Du kan f.eks. bruke strimler av vanlig avispapir som du klipper et par cm brede. Husk å bruke lim på strimmelen slik at den fester seg til ståltråden etter hvert som du surrer. Til slutt kan du male blomsterstengelen grønn. Vi har brukt maling fra et lite maleskrin for barn. Bruk den malingen du har. Til å lime med har vi brukt innendørs snekkerlim fordi det var det vi hadde i huset. Du kan bruke en hobbylim eller en vanlig limstift i stedet.

  Når blomsterstengelen er ferdig malt, lager du en knekk på den et lite stykke bak blomsten slik du ser på bildene. Bladene rundt blomstene er klippet ut av lokket og kantene på en grønn eggekartong. Det er bare å klippe noen lange grønne striper med en spiss i enden. (Du kan også bruke papp og male den.)

  Her har vi pyntet to påskeegg med blomster. Du behøver ikke lage stengel på dem, bare lime delene sammen og lime dem fast rett på egget. Lag først et par korte blader som du limer fast, og plassér blomsten oppå. Her har eggene fått følge av et gammelt påskekort.

  Hvis du vil ha et pappegg som står godt på underlaget, trykker du bare en liten bulk på undersiden av den nederste halvdelen. Klem forsiktig fra utsiden slik at det blir en liten bulk innover i egget med tomlene. Det er ikke vanskelig å få til, og egget står fint med eller uten pynt.


  De to hvite eggene med hvert sitt lam på toppen er gamle påskeegg som er malt med hvit, matt hobbymaling. De er pyntet dem to lam fra barnas fravokste bondegård. Det ene egget har også fått en blondebit limt fast før egget ble malt.

  ​<< Tilbake til oversikt o​ver hobbyideer​

  Publisert: 07.02.2020 09:00
  Sist endret: 07.02.2020 09:00


   

  Annonser