Aktiviteter

   

   

  Aktivitetskalender 2022. Avd 128http://www.nocc.no/lokal/haugesund/Sider/Aktivitetskalender-2021.aspxAktivitetskalender 2022. Avd 12820.01.2022 23:00:00
  Treff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 2022http://www.nocc.no/lokal/bergen/Sider/Treff-Yndestad-Gard-7.---9.-oktober-2022.aspxTreff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 202207.10.2022 12:00:00
  Høsttreffet 22http://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/hosttreff22.aspxHøsttreffet 22
  Sommer på Sogndalstrandhttp://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/sommer-på-Sogndalstrand.aspxSommer på Sogndalstrand

  Sommerens muligheter

  ​​​​- Sjø og strand har mange ressurser

  Tekst og foto: Kristin Langebraaten

  << Tilbake til oversikt over Hobbyideer​

  Fra Bobil og Caravan Magasinet nr. 3 2019, side 68:

  Skjell og skrot fra strandturer ved havkanten

  En liten samling fine skjell og skatter fra mange fine rusleturer langs havkanten er samlet i et gammelt trau. Rare og fine ting blir med hjem. Her er det ulike skjell, små kråkeboller, taustumper, gamle søkker og fløter, og ganske mye rekved. Alt mulig kommer drivende, og man kan ikke la være å plukke det opp og se nøyere på det. Skjell og annet skrot kan bli til fint fugleliv på planker og trebiter. Her har vi brukt biter av rekved, plankestumper og en gammel ramme som bakgrunner. Malingflak, små flate steiner og pinnebiter er blitt til landskap, og ulike skjell er blitt til fugler som har slått seg ned. Bruk fantasien og se godt på det du har plukket! Kanskje dukker det opp morsomme og rare figurer.

  Kanten på skjellene er veldig smal og ganske ujevn, så det er krevende å få det til å sitte med lim. Hvis du legger lim inni skjellet og så klemmer fast papir med lim til en klump inni skjellet og trykker det fast til bakgrunnen med litt ekstra lim sitter det godt. Du må la papirklumpen være så stor at den fyller en del av skjellet slik at du kan trykke skjellet på plass. Legg litt lim på bakgrunnen også.

  Bruk gjerne limpistol. Skal du lage proffe ting som du vil selge på julemesser e.l., kan du forsøke å bruke et lim som heter TEC 7, det tåler både frost og vann.

  To måker og skjell

  Rammen er en gammel bilderamme uten glass. Nederst på forsiden har vi limt fast et stykke solid kartong. Kartongbiten er festet tvers over rammen og langs kanten nederst. «Bakken» i lyse blå og grå toner er laget av malingflak som er plukket av en grå plankebit som hadde ligget en stund i sjøen. Vi har limt dem delvis over hverandre, og oppå dem igjen har vi limt noen små, gamle blondebiter. Flate steiner og noen biter gammelt jern er limt fast til slutt for å lage en fin strandkant. Se på formene og fargene og bruk fantasien, et malingflak kan fort bli til strandkant med tang og tare.)

  Baksiden av rammen har fått en malt plate av kartong som vi har malt hav og himmel på. Havet er litt mørkere blått, i himmelen har vi blandet inn litt hvitt i malingen. Alt er malt med en bit skumgummi, og med vilje laget litt ujevnt i fargen. Det er ikke vanskelig å få til, bare skrubb skumgummibiten frem og tilbake. Dypp den i blå og hvit maling om hverandre.

  Måken er laget av et albueskjell til hode, et sandskjell til kropp og et bleket og slitt blåskjell til vinge. Stjerten og spissen av vingen bakerst er et par trepinner som delvis er malt. Pinnene er limt fast under kanten på skjellet som er vinge.

  Hele måken er limt fast på en flat ispinne, hodet øverst og kroppen litt lenger ned. Pinnen gjør at måken får en hals og en stolpe å sitte på. Halsen har vi malt hvit. Nebbet er en pinnebit som er malt gul og limt rett på bakgrunnen foran hodet.

  Måke på lysestake

  Denne måken er limt fast rett på en trekloss fra en pall. De mørke feltene bak måken er maling som har løsnet fra en rusten jernplate. De er limt fast med den rustne siden frem. Forskjellen fra den første måken er at hodet ligger nedpå kroppen. Vingen og kroppen er laget av sandskjell. En helt enkel lysholder fra hobbybutikken er skrudd fast på toppen av klossen med en stoppskive under.

  Måke som svømmer

  Måken er laget av skjell og pinner på samme måte som de andre måkene. Den svømmer på vannet, så vi har farget undersiden av kroppen blå. Du kan gjerne bruke maling, men her har vi brukt vanlige tusjer.

  Som bakgrunn har vi brukt to biter av en blåmalt planke vi fant i sjøen. Den blå biten ble sjø, og den slitte brukte vi til himmel. Havet har vi piffet opp med rester av plasttau som vi har tvunnet opp. Det blir fine bølger for måken å svømme i. Tauet har vi festet på hver side av plankene og limt det fast med hjelp av pinner på sidene slik at tauendene blir festet. Vi har også banket fastet par små spiker gjennom pinnene.

  To fugler

  De enkleste fuglene består av bare et blåskjell med pinnenebb, paljett-øye og lange ben. Akkurat disse har fått ben av pinner. Bena er pinner som har fått en treperle limt fast i enden nederst. Treperlen har vi så limt fast inni to små blåskjell som fuglene «står» på.  Fuglene har fått vinger av to små blåskjell, men det er ikke helt nødvendig for at det skal bli en fin fugl.

  Malte vadefugler på knaggrekke

  Denne knaggrekken ble laget for mange år siden. Vi sagde til en bit rekved og pusset kantene med sandpapir. Deretter laget vi en ramme av malertape rundt kanten av plankebiten før vi malte feltet i midten med matt hobbymaling fra en bit skumgummi. Det er malt med en blanding av turkis og gult med litt hvit maling i tillegg. Malingen er bare blandet lett sammen og dratt over planken til feltet er dekket med litt ujevn farge. La malingen tørke og fjern tapen.

  Fem blåskjell er delvis malt med ulike blå og grønnfarger. Fuglenes nebb er laget av trepinner som er malt gule. Du kan f.eks. bruke en gammel saks og klippe fliser av ispinner. Øynene er sorte paljetter som er limt på.​

  << Tilbake til oversikt over Hobbyideer​

  Publisert: 29.05.2019 11:10
  Sist endret: 16.10.2019 14:22


   

  Annonser