Aktiviteter

   

   

  Aktivitetskalender 2022. Avd 128http://www.nocc.no/lokal/haugesund/Sider/Aktivitetskalender-2021.aspxAktivitetskalender 2022. Avd 12820.01.2022 23:00:00
  Treff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 2022http://www.nocc.no/lokal/bergen/Sider/Treff-Yndestad-Gard-7.---9.-oktober-2022.aspxTreff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 202207.10.2022 12:00:00
  Høsttreffet 22http://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/hosttreff22.aspxHøsttreffet 22
  Sommer på Sogndalstrandhttp://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/sommer-på-Sogndalstrand.aspxSommer på Sogndalstrand

  Juleverksted

  ​​​Tekst og foto: Kristin Langebraaten

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Fra Bobil og Caravan Magasinet nr. 6 2019, side 116:


  Her er noen idéer på ting du kan lage til jul enten du sitter alene eller samler familie og venner til juleverksted. En tur i hobbybutikken, ut i skogen og en titt i kjøkkenskapet kan skaffe råvarer til hyggelige stunder og fine små figurer du kan pynte julehuset med. Med litt hjelp, kan også de små være med, og besteforeldre og tanter er sikret fine julegaver. La idéene komme mens du jobber, - det er mange flere muligheter enn de du ser her. Pynt som du vil og bruk fantasien!


  ​​​Nisser

  Nissene er laget av trekuler i ulike størrelser. Det er brukt to kuler til hver nisse, en til kropp og en til hode. Foten er en liten ferdigkjøpt treskive, eller du kan sage små biter av en gren – om du har tid. Du kan også klippe ut en fot i papp, pass på at den blir så stor at nissen ikke tipper.

  For barn kan det være lurt å lime sammen hode og kropp på figurene på forhånd. Hvis alle skal være med å pynte til jul, kan det også være en idé å begrense fargene litt slik at tingene passer sammen til slutt.


  ​​Stor n​​​​​​isse
  Den store nissen er satt sammen av en ca. 45 mm trekule til kropp og en ca. 30mm trekule til hode. Foten er en treskive. Armene har vi klippet til av en vanlig ispinne, med den runde enden til hender.

  Nissen har fått en lue av rød filt. Den er klippet til ved å måle rundt hodet og legge til litt slik at den kan syes sammen fra vrangen. Vi har sydd for hånd. Skjerfet er klippet av blå filt. Den delen som er viklet rundt halsen er klippet smalt, mens endene med frynser er skrådd ut slik at de blir bredere. Hvis skjerfet er like bredt hele veien rundt vil nissen drukne litt i skjerfet, da den ikke har hals. Genseren er farget med en helt vanlig tusj, mønsteret og de få snøfnuggene på lue og skjerf er hvit hobbymaling prikket på med et knappenålshode.

  Ansiktet er tegnet rett på trekulen med en tynn, vannfast tusj (0.1mm) og til roser kinnene er det brukt en vanlig rød fargeblyant. Litt linhår er dyttet inn under luekanten samtidig som lua ble limt på. Til hår kan du bruke hva som helst av garnrester, hyssing og tau.


  ​Små nisser
  Fremgangsmåten er den samme for disse nissene, men luene er laget av toppene mellom eggene i midten av en eggekartong, da slipper du å sy. Duskene i luene er laget av små vattkuler. Eggekartongluene er klippet til slik at de passer til hodene og farget med rød tusj. Nissene blir litt søtere om luene er litt store slik at det blir en liten kant rundt ansiktene. Den største nissen kunne også ha fått en slik lue, da hadde vi brukt hele pappkjeglen. Den minste nissen har fått armer av papp fra eggekartongen, og en liten knappeform til hender. Vi har ikke brukt farge utenom på lua.

  ​​Kongletrær

  Kongletrærne er enkle å lage, men du må sage til stammer av en passende tykk kvist, helst forholdsvis rett. Vi har limt stammene fast på undersiden av konglene og så limt trærne fast til steiner, treskiver eller plankebiter slik at de kan stå. Du kan også bruke papp. Det kan være fint å lime fast flere trær ved siden av hverandre for å lage et lite skogholt. Til å lime trærne har vi brukt et lim som heter TEC7, men du kan også bruke limpistol eller trelim. For at konglene skulle være enklere å feste, gned vi undersiden frem og tilbake på et grovt sandpapir slik at det ble en liten flate vi kunne lime stammen mot. Du kan også lime fast perler, pynte med glitterlim og feste fine småting slik at du får et fint juletre.  ​​​Snømenn

  Til snømennene har vi brukt hvite vattkuler som er limt sammen slik at de danner hode og kropp. Snømennene er limt fast på en stein og har ikke treskive eller papplate under.

  Her har vi også brukt kjegler fra midten av en eggekartong til luene og farget de med tusj. Duskene i toppen er små hvite vattkuler. Armene er laget av en vattkule som vi delte i to med en kraftig saks og så klippet hver halvdel i to igjen, og limte fast med vanlig hobbylim. Du kan også bruke små pinnebiter til armer. Du stikker bare et hull med en syl eller en stoppenål og putter pinnearmen nedi sammen med en dråpe lim. Gulrotnesene her er ferdigkjøpte fra hobbybutikken og vi har klippet de til for å bli korte nok. Du kan også rulle sammen papir med lim på til et tett kremmerhus som du klipper til og farger, eller f.eks. bruke Fimo-leire som herdes i stekeovn.​
  Engler​​

  Englenes kjoler og vinger er laget av kaffefiltre. De er fine å bruke fordi papiret er mykt og lett og forme samtidig som det tåler ganske mye. Vi har farget filtrene ved å dyppe dem i kaffe, legge dem flatt og strø på litt grovt salt så det ble litt mønster i overflaten. Fargen trekkes utover i kaffefilteret, og saltkornene drar til seg farge før den tørker slik at det dannes lyse flekker. Du kan også farge med vanlige vannfarger som er tynnet ut med vann, tegne med tusj eller male rett på dem. Hvis du synes de blir krøllete, kan du bare glatte litt med et strykejern. Vi har også brukt hobbylim og strøglitter til pynt på kjolene og langs kanten av vingene. Du kan også bruke glitterlim.

  Lag et kremmerhus av kaffefilteret og lim sammen. Hvis du legger den riflete kanten på innsiden og limer sammen langs kanten slik at den ikke synes, blir kremmerhuset akkurat passe stort. Vi har også klippet en tungekant nederst på kjolene. Vingene har vi laget ved først å farge filteret (ikke nødvendig, de kan godt være hvite) og så limt sammen lagene med limstift. Deretter klippet vi ut to like par vinger.

  Du trenger også to trekuler, en til hodet og en som skal gjemmes inni skjørtet. Ta en litt stiv ståltråd gjennom trekulen i skjørtet og tvinn sammen et par ganger. Stikk ståltrådendene gjennom åpningen på toppen av kjolen og gjennom hullet i trekulen som skal være hode. Klem ståltråden til hver side langs hodet slik at engelen henger sammen. Vil du at engelen skal sveve, lager du en løkke på den ene ståltrådenden slik at engelen kan henges opp.

  Lim på hår av en eller annen sort. Vi har brukt linhår.  Pass på at håret dekker ståltrådendene så godt som mulig. Tegn på ansikt med vannfast tusj og farg kinnene med en fargeblyant. På den ene engelen har vi laget en blå prikk med vanlig tusj, og så tegnet litt sort oppå til øyne. Til armer kan du klippe en remse av papir fra kaffefilteret, gjerne dobbelt med lim mellom lagene slik at den tåler litt. Plasser den foran på engelen og lim endene fast midt bak øverst på kjolen. Armene blir en ring av papir du kan putte litt pynt oppi. Se på bildene. Lim fast vingen midt bak oppå endene av papirstrimmelen som er blitt armer. Vi har limt vingene hver sin vei på englene. Ellers er de like. På toppen har englene fått glorie av en sølvkvist fra en gammel juledekorasjon. Du kan bruke små messingringer, glitrende piperenser eller bare lage en ring med glitterlim som du lar tørke.  Lykke til og god jul ♥​

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer​

  Publisert: 06.12.2019 09:00
  Sist endret: 06.12.2019 09:00


   

  Annonser