Aktiviteter

   

   

  Aktivitetskalender 2022. Avd 128http://www.nocc.no/lokal/haugesund/Sider/Aktivitetskalender-2021.aspxAktivitetskalender 2022. Avd 12820.01.2022 23:00:00
  Treff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 2022http://www.nocc.no/lokal/bergen/Sider/Treff-Yndestad-Gard-7.---9.-oktober-2022.aspxTreff Yndestad Gard 7. - 9. oktober 202207.10.2022 12:00:00
  Høsttreffet 22http://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/hosttreff22.aspxHøsttreffet 22
  Sommer på Sogndalstrandhttp://www.nocc.no/lokal/rogaland/Sider/sommer-på-Sogndalstrand.aspxSommer på Sogndalstrand

  Sopp av pinner, steiner og skjell

  ​​- Pynt m​​​ed høst

  Tekst og foto: Kristin Langebraaten

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer

  Fra Bobil og Caravan Magasinet nr. 5 2019, side 134:

  Sopper vi har laget av pinner og stein plassert i mosen ute.

  Dørstopper-sopp

  Du kan enkelt lage en fin dørstopper av en liten vedkubbe og en litt stor og tung stein. Sag en bit av en litt tykk gren, ikke for høy, og plasser steinen oppå. Prøv deg frem, steinen må ligge ganske godt og stå støtt. Du må tilpasse størrelsen og tyngden etter hvor den skal brukes. Skal den stå på et gulv, kan du lime filt under slik at gulvet ikke får riper. Skal den stå ute på en steintrapp, er ikke det nødvendig. Du kan også bruke en bit skifer, tynn bit av en treplanke e.l. og lime flere sopper oppå. Soppene er fine som pynt i hagen også, - både med og uten maling. Soppene kan males eller brukes som de er.

  Råvarer fra skogturen med lim og sag

  Runde steiner, grener og pinner er det du trenger for å lage fine sopper du kan bruke til pynt når du skal ha gjester og kan brukes igjen og igjen. De er veldig fine å pynte med.

  ​Sammenlimt sopp uten farger

  Sammenlimt sopp med maleri som bakgrunn

  Soppene er veldig enkle å lage. Små runde steiner fra en tur langs en strand eller elv, og tørre og gjerne hvitslipte kvister og grener er det eneste du behøver. Vi har saget opp kvistene til stilker. Det er viktig at de er forholdsvis rette i snittflaten slik at de står av seg selv. Steinene har vi plassert oppå og limt fast mot stilken. Den ene soppen foran til venstre på bildet har fått en stein til stilk, men det skal litt til å komme over en stein med slik form. Sopphatten er helt flat under. Den er laget av en liten stein som hadde delt seg i to.

  Vi har brukt et lim som heter TEC7. Ta godt med lim på og la det tørke. Tørkingen tar litt tid, men det sitter veldig godt når det er tørt. Limet tåler frost og fuktighet, og tingene kan stå ute i regn og vind. Du kan også kjøpe steinlim i hobbybutikken til små sopper som skal brukes inne.

  Du kan gjerne male soppene. Det enkleste er å tynne malingen med ganske mye vann og så dyppe sopphatten nedi. Vi har brukt matt, vannfast hobbymaling som vi har rørt ut i vann og helt oppi en liten bolle. Så dyppet vi sopphatten nedi fargen slik at oversiden av sopphatten fikk farge. Du kan også bruke pensel eller en bit skumgummi og stople på malingen. Fluesoppene med hvit underside og hvite prikker har vi brukt pensel på. Du kan male soppene akkurat som du vil, gjerne i friske farger også hvis det passer til tingene dine.

  Sopp med hatter av albueskjell

  Til de små soppene har vi brukt albueskjell til sopphattene og bare tynne pinner til stilkene. Vi har plassert en god klump med lim inne i skjellet og så bare puttet en pinne inn i limet. La soppene ligge til limet er tørt.  Hvis du vil ha litt farge på sopphattene, kan du male dem forsiktig. Det skal ikke mye til, og du kan godt tynne fargen ut med vann slik at den ikke blir helt dekkende.

  Soppene kan du lage i ulike størrelser. De kan gjerne være ganske små hvis du vil bruke dem som pynt inne, f.eks. til å pynte bordet med. Du kan gjemme dem i en eske, og ta dem frem ved behov. Soppene med tynne stilker og hatter av albueskjell står ikke av seg selv. Du kan bruke en liten trebit som du borer huller i og stikker stilkene nedi for å få dem til å stå. For eksempel en liten bit av en vridd rot, en gren eller en plankebit.

  Soppene med tykkere stilker kan stå rett på bordet eller også limes fast på plankebiter eller steiner som ligger godt. Husk at du kan lime filt under stilkene og også under steiner o.l. som skal ligge rett på bordet. Da unngår du å ripe opp bordplaten.

  En god idé kan være å bruke et lavt kar eller brett med kanter og fylle det med mose. Bruk f.eks. paiformer av glass eller porselen, lave kakeformer e.l. Mosen kan du plukke og oppbevare ute eller i kjelleren. Tørker den inn, kan du bare legge den i vann en stund. Reinmosen blir f.eks. knasende tørr, men blir fin og myk igjen hvis du legger den i vann. Hvis du plasserer litt mose og noen steiner nedi en paiform og fyller på med litt vann i bunnen, kan du også bruke kubbelys som du plasserer nedi mosen. Det tar ikke fyr så lenge mosen er våt. Nå kan du også putte sopper ned i mosen til pynt, både de med tynne stilker og det mer kompakte står fint i dekorasjonen. Er dekorasjonen du lager helt tørr, kan det være lurt å bruke lys med batteri for å hindre at det tar fyr. Ellers kan du bruke lykter av gamle glass.

  Lyslykter med høstblader

  Plukk med deg blader fra skogturen eller hagen, og legg dem mellom sidene i avisen. Plasser bladene slik at de ligger så flatt som mulig. Du kan godt legge et ark med tørkepapir under bladene også. Det er best å bruke blader som er litt våte når du plukker dem. Da går de ikke så lett i stykker når du legger dem flatt. Plasser noen blader i hvert lag av avisen, og legg noen bøker eller noe annet tungt oppå slik at de blir liggende i press. Etter noen dager er bladene tørre og fine. Du kan la bladene ligge i en liten eske e.l., og plukke dem frem når du trenger dem. De tørre bladene har vi festet til glassene med smale biter av dobbeltsidig tape. Til den ene glasslykten har vi brukt et par røde rogneblader, til den andre gule blader fra et frukttre. Dette blir en pynt for anledningen. Vil du ha et mer varig resultat, kan du bruke decoupagelakk og feste bladene engang for alle. Da må de ligge inntil glasset. Du kan godt presse ganske mange blader. De er fine å bruke hele høsten til pynt på bordet. Bare strø noen få fine blader utover. Det blir hyggelig høstpynt både med og uten gjester. Bladene er også fine å lime på kort til jul, pakkelapper eller invitasjoner.

  Stekt sopp på brød med lykt

  Høststemning på bordet med mose, lykt og malte fluesopper. Nystekt og selvplukket sopp blir servert på brødskivene til kvelds.

  Soppsuppe av kantareller, bordpynt med rustikke sopper og lyslykt med gule blader for et hyggelig og høstlig måltid.

  Her har vi brukt steinsoppene våre akkurat som de er fra naturen, uten maling og pynt av noe slag.

  << Tilbake til oversikt over hobbyideer​

  Publisert: 18.10.2019 09:00
  Sist endret: 18.10.2019 09:00


   

  Annonser